top of page

AKNE

Akne on yleinen ihosairaus, jota esiintyy eniten nuorilla ja nuorilla aikuisilla, mutta sitä voi esiintyä kaikissa ikäryhmissä. Perinnöllinen taipumus, hormonaaliset muutokset, ruokavalio, stressi, raskaudet ja jopa vaihdevuodet voivat aiheuttaa aknea tai aknen oireiden pahenemista. 

Aknen synty ja oireet

 

Akne syntyy, kun talirauhaset tuottavat liikaa talia ja samanaikaisesti ihon pinnallinen sarveiskerros tukkeutuu, jolloin tali ei pääse vapautumaan iholle. Talirauhaseen kerääntyy talia, keratiinia sekä kuolleita ihosoluja aiheuttaen rauhasen tulehtumisen. Tämä voi ilmetä valkopäinä (umpikomedo), mustapäinä (komedo), näppyinä (papula), märkänäppyinä (pustula) sekä syvinä kystisinä finneinä.

Oikein valitut kotihoitotuotteet auttavat sekä hillitsemään talintuotantoa, että pitämään ihon pinnan kostena, joustavana ja talia läpäisevänä. Myös aknen lääkehoitojen aikana ihon kosteuttava ja rauhoittava hoito on avainasemassa lääkityksen aiheuttman kuivuuden ja ärsytyksen hallinnassa.

Aknen hoito hoitolassa

Hoitolassa tehtävän ihonhoidon ensisijainen tavoite on kosteustasapainon palauttaminen ja sen ylläpitäminen oikeanlaisella kotihoidolla. Vasta tämän jälkeen voidaan tehokkaasti vaikuttaa muihin akneen liittyviin ongelmiin, kuten tulehdukseen ja talin liikaeritykseen. Kun tulehdusta saadaan rauhoittumaan, myös ihoa puhdistavia hoitoja on mahdollista tehdä. Hoitolahoidot valitaan ja mukautetaan aina kunkin asiakkaan sen hetkiseen tilanteeseen sopivaksi ja hoitoja voidaan myös yhdistellä. Aktiivisen tulehdusvaiheen voidaan hoitaa syntyneitä arpia, mitä nopeammin hoito aloitetaan, sitä parempia tuloksia saadaan. Arpihoitoja teemme mikroneulauksella, laserilla, Green Peel- ja PRX-T33-hoidoilla.

Aknen lääkehoito ja hoitolahoitojen yhdistäminen

Aknen hoito on aina kokonaisvaltaista ja ongelmaan onkin syytä puretua useista eri suunnista. Hyvä hoitotulos saavutetaan usein yhdistämällä useita eri hoitomenetelmiä ja tukemalla hoitoa kotihoidolla. Aknen lääkehoidossa käytetään sekä paikallisia valmisteita että suun kautta otettavia lääkkeitä. Paikallishoitovalmisteet sisältävät bentsyyliperoksidia, atselaiinihappoa tai retinoideja. Suun kautta otettavia antibiootteja tai isotretinoiinia käytetään aknen vaikeammissa muodossa. Näiden lääkkeiden käyttö vaatii säännöllistä lääkärin seurantaa. Myös hormonaalisilla ehkäisyvalmisteilla voidaan tukea aknen hotoa. Kosmetologimme tarjoamat hoidot auttavat hallitsemaan aknen oireita. Suunnittelemme hoito-ohjelman, joka tukee mahdollista lääkehoitoa ja sopeutamme hoidot tarpeesi mukaan. Saat myös ohjeita kotihoitotuotteiden valintaan ja käyttöön. Toivomme, että otat meihin yhteyttä jo silloin, kun akne alkaa muuttua häiritseväksi. Ajoissa aloitettu hoito voi estää oireiden pahenemisen, arpien muodostumisen, välttämään lääkehoidon tarvetta sekä parantaa hoitotuloksia. Erityisesti pitkä antibioottikuuri heikentää suoliston mikrobiomia, mikä voi tehdä aknen hallinnasta lääkehoidon päättymisen jälkeen vaikeaa. Autamme sinua myös lääkityksen jälkeisessä ihonhoidossa ja suoliston mikrobiomin tukemisessa. Keskivaikean ja erityisesti vaikean aknen hoito vaatii usein isotretinoiinilääkitystä. Hoitolahoitomme auttavat hallitsemaan lääkityksen kuivattavaa ja ärsyttävää vaikutusta ihoon. Hoidamme myös aknearpia, kun lääkitys ja aktiivinen tulehdusvaihe on päättynyt. Aknen hoito vaatii asiakkaalta sitoutumista pitkäjänteiseen hoitoon, sillä muutokset ihossa näkyvät usein vasta kuukausien viiveellä.

Ihon pintakuivuus aknen hoidossa

Ihon voimakas pintakuivuus ja siitä johtuva inflammaatio ovat yleisin ongelma hoitolaan saapuvilla akneasiakkailla, iästä riippumatta. Tämä johtuu lähes aina liian voimakkaiden ihonhoitotuotteiden käyttämisestä tai kotihoidon puuttumisesta kokonaan. Pintakuiva iho tuntuu kuivalta, kiristävältä ja karhealta, iho voi hilseillä, se ärtyy, rasvoittuu ja tukkeutuu helposti. Pintakuivuudesta voi päästä helposti eroon iholle sopivien puhdistus- ja hoitotuotteiden avulla.

Ihon öljypuhdistus
Teenage girl with acne problem on white background, closeup_edited.jpg
Hoitolahoidot nuorille ja aikuisille

Ihonhoitokonsultaatio

Ihon laiteanalyysi 

"UUDEN Asiakkaan hoitopaketit"

Luonnonkaunis -kasvohoito

Medical Skin Relief -erikoiskasvohoito

Clarifying Skin Therapy -erikoiskasvohoito

LED-valoterapia

Laserterapia

Green Peel

BTB13 Mikroneulaus 

Tuotteita aknen kotihoitoon

Ekopharma Karpalo-hoitolinja 

BTB13 Cleansing oil

BTB13 Clarifying Toner

BTB13 Intense Hydration Toner

BTB13 Skin Relief Serum

BTB13 Oil Free Cream (A & B-vit)

BTB13 Acne & Rosacea Treatment gel

BTB13 Antioxidant Sun Cream SPF30

Jane Iredale Mineraalipuuteri

Ihon öljypuhdistus poistaa iholta hellävaraisesti epäpuhtaudet, liiallisen talin, meikin ja aurinkosuojatuotteet. Tämä ehkäisee akneen liittyviä ongelmia, kuten pintakuivuutta ja tukkeutuneita huokosia. Iho tulee puhdistaa puhdistustuotteella aamuin illoin, vaikka et käyttäisikään meikkiä. Ihonpuhdistustuotteen merkitys ihon hyvinvoinnin ja kosteustasapainon kannalta on avainasemassa. Puhdistustuotteen ei tule olla liian voimakkaasti pesevä (sodium lauryl sulfatea sisältävät tuotteet), koska ne poistavat ihon luonnollisen suojakerroksen, joka sisältää suojaavia rasva-aineita ja hyviä bakteereita. Luonnonkosmetiikan öljyputsarit ovat aina hyvä valinta ihon päivittäiseen puhdistukseen. Moni aknesta kärsivä välttelee öljyjä, mutta öljypohjaiset puhdistustuotteet ovat itse asiassa parhaita akneiholle, sillä ne sisältävät myös tulehdusta vähentäviä rasvahappoja.

Ihon kosteuttaminen hoitovesillä ylläpitää ihon suojakerroksen normaalia toimintaa

Myös rasvoittuva iho vaati ihon kosteuttamista! Ihon kosteutus ylläpitää ihon suojakerroksen normaalia toimintaa sekä ehkäisee ihon tukkeutumista. Vain vesimäiset tuotteet eli hoitovedet ja kasvovedet kosteuttavat ihoa, voiteet eivät sitä tee. Hoitovettä annostellaan ja kerrostetaan iholle runsaasti aina ihon puhdistuksen jälkeen. Hoitoveden kosteus lukitaan ihoon voiteen tai kasvoöljyn avulla. Hoitovesillä on usein myös ihoa rauhoittavia ja tasapainottavia ominaisuuksia.

Aurinkosuojaus

Aurinkosuojaus on olennainen osa ihon terveyden ylläpitämistä. Osa aknen lääkehoidoista on valoherkistäviä, jolloin aurinkosuojaus on välttämätöntä. Aurinkosuojaus tukee myös hoitolassa tehtävien hoitojen jälkihoitoa, sillä esim kemialliset kuorinnat ja mikroneulaus herkistävät ihoa väliaikaisesti auringon haittavaikutuksille.

Galanthus nivalis or common snowdrop - blooming white flowers in early spring in the fores

Kaunis ja terve iho luonnollisesti

bottom of page