top of page

RUUSUFINNI

Ruusufinni (rosacea) on yleinen tulehduksellinen ihosairaus, joka aiheuttaa tyypillistä keskikasvojen ihon kuumotusta ja punoitusta, näkyviä verisuonimuutoksia (couperosa) sekä näppyjä ja märkärakkuloita.

 

Ruusufinnin oireisiin kuuluvat myös erilaiset silmäoireet kuten silmien kuivuus, kirvely, luomireunan ja sidekalvon tulehdukset. Tyyppillisesti ruusufinni vaivaa 30-50 vuotiaita, tätä nuoremmilla esiintyy suunympärysihottumaa, joka kuuluu samaan tautiperheeseen.

 

Ruusufinnin oireet ovat yleensä hankalimmillaan keväällä ja kesällä johtuen auringon ultraviolettisäteilyn kohonneesta määrästä. Auringolta suojautuminen onkin keskeinen osa ruusufinnin oireiden ennaltaehkäisyä ja hallintaa.

 

Ruusufinnin tausta on osin vielä tuntematon ja perintötekijöillä on vaikutusta taudin ilmenemiseen. Ruusufinnipotilaan immuunipuolustuksessa ja ihon sekä pintaverisuonten tulehduksen säätelyssä on poikkeavuutta. Ruusufinnin yhteydessä on havaittu ihon normaalikasvustoon kuuluvien talipunkkien määrän lisääntymistä, mutta tämä voi olla seuraus, ei varsinaisesti ruusufinnin syy.

Woman with rosacea on white background, closeup. Problem skin treatment.jpg
Ruusufinnin lääkehoito

Ruusufinniä ei voida parantaa, mutta sen oireita on mahdollista hallita kokonaisvaltaisella ihonhoidolla. Voimakkaiden oireiden hoidossa lääkehoidolle on tarvetta, esim paikallisvoiteet (metronidatsoli (Rosazol), atselaiinihappo (Skinoren), pimekrolimuusi (Elidel) ja ivermektiini (Soolantra) hillitsevät oireita. Voimakkaaseen punoitukseen voidaan käyttää brimonidiinigeeliä tai beetasalpaajia. Ihotautilääkäri voi määrätä myös sisäisen antibioottikuurin tai A-vitamiinilääkityksen (isotretinoin). Ruusufinnin kokonaisvaltaiseen hoitoon sisältyvät ihon lääkehoidon ohella ihon säännöllinen kotihoito ja aurinkosuojaus, tulehdusta alentavat ja suojakerrosta vahvistavat hoitolahoidot, laadukas tulehdusta alentava ravitsemus sekä hoitoa tukevat elämäntapamuutokset mm. stressinhallinta sekä ihon suojaaminen ärsyttäviltä tekijöiltä (kylmä, kuuma, maustettu ruoka, alkoholi). Myös erilaisia allergeeneja kuten hajusteet ja väriaineet on syytä välttää. Probioottien ja omegarasvahappojen merkityksestä hoidon osana on hyviä kokemuksia.

Ruusufinnin hoitomahdollisuudet hoitolassa

Freyan kokonaisvaltaisen ihonhoidon asiantuntijat auttavat valitsemaan asiakkaan iholle soveltuvat ihonhoitotuotteet ja hoitolahoidot ruusufinnin erityistarpeisiin. Hoitolamme on erikoistunut tulehduksellisten ihosairauksien kokonaisvaltaiseen hoitoon, joten löydät valikoimastamme sinulle soveltuvia hoitoja ja tuotteita eri hintaluokista. Suunnittelemme hoitopolun aina yksilöllisesti sillä jokaisen iho on erilainen. Ruusufinniä voi olla millä tahansa ihotyypillä ja sen ohella voi esiintyä myös muita ihosairauksia tai iho-ongelmia. Tämän vuoksi suosittelen ihon laiteanalyysiä jokaiselle uudelle asiakkaalle. Hoitolassa tehtävät hoidot auttavat ennaltaehkäisemään ja hallitsemaan ruusufinnin oireita. Hoitojen kulmakivenä on ihon syväkosteuttaminen, rauhoittaminen, tulehduksen lievittäminen sekä ihon suojakerroksen vahvistaminen. Suunnittelemme hoidot tukemaan mahdollista lääkehoitoa ja sopeutamme hoidot tarpeesi mukaan. Huom: Ruusufinnissä esiintyvät näpyt eivät ole nimestään huolimatta finnejä eikä ruusufinnissä esiinny mustapäitä. Ruusufinnistä kärsivälle iholle ei siis ole mielekästä tehdä lainkaan mekaanista ihonpuhdistusta eikä märkärakkuloita saa puhkaista tulehduksen leviämisriskin vuoksi.  Ruusufinnin hoito vaatii asiakkaalta sitoutumista pitkäjänteiseen ihonhoitoon myös oireiden ollessa lievempiä.

Aurinkosuojaus

Aurinkosuojaus on välttämätön ja keskeisin osa ruusufinnin omahoitoa ympäri vuoden, ei vain kesäkuukausina. Iholle tarvitaan korkean suojakertoimen aurinkovoide ja tämän lisäksi on hyvä käyttää suojaavia aurinkolaseja ja hattua. Laadukas aurinkovoide suojaa ihoa haitallisilta UV-säteiltä ehkäisten ruusufinniin liittyviä verisuonilaajentumia ja niiden aiheuttamaa punoitusta. Lisäksi auringon UV-säteet aiheuttavat vakavia vaurioita iholle, kuten ennenaikaista ikääntymistä, pigmenttimuutoksia sekä dna-vaurioita altistaen ihosyövälle. Ruusufinni-iho on hyvin herkkä kosmetiikalle, joten aurinkosuojatuotteissa on hyvä suosia herkän ihon tuotteita. Filttereiden osalta suosittelen vähemmän ihoon imeytyviä fysikaalisia filttereitä (titaani- ja sinkkioksidi) tai uuden sukupolven kemiallisia filttereitä. Herkkäihoisen on syytä välttää kokonaan seuraavia aurinkosuojafilttereitä (oxybenzone, avobenzone, octocrylene, homosalate, octinoxate). Aurinkosuojavoiteeseen voi sekoittaa tipan punoitusta neutraloivaa hoitovoidetta tai meikkivoidetta mutta muistathan laittaa aurinkosuojatuotetta riittävästi! Kasvoille ja kaulaan tarvitset 1tl ja vartalolle 2 rkl. Ja huomioithan, että meikkituotteista et saa riittäävää suojausta, vaikka tuotteessa olisi korkea suojakerroin. Ne toimivat kuitenkin hyvänä lisänä.

Hoitolahoidot ruusufinnin hoitoon

Ihonhoitokonsultaatio

Ihon laiteanalyysi 

"UUDEN Asiakkaan hoitopaketit"

Luonnonkaunis -kasvohoito

Medical Skin Relief -erikoiskasvohoito

LED-valoterapia

Laserterapia

Tuotteita ruusufinnin kotihoitoon

Ekopharma Mustikka & Karpalo-hoitolinjat

BTB13 Cleansing oil

BTB13 Intense Hydration Toner

BTB13 Skin Relief Serum

BTB13 Medical Anti-Redness Cream

BTB13 Acne & Rosacea Treatment gel

BTB13 Antioxidant Sun Cream SPF30

Jane Iredale Mineraalipuuteri

Galanthus nivalis or common snowdrop - blooming white flowers in early spring in the fores

Kaunis ja terve iho luonnollisesti

bottom of page