top of page

KYNSISIENI JA SEN HOITO

Kynsisieni on yleinen ja vaikeasti hoidettava infektio tyypillisesti varpaankynsissä. Sitä esiintyy Suomessa noin 11 prosentilla aikuisväestöstä. Infektio on tavallisempi keski-ikäisillä ja ikääntyneillä sillä siihen liittyy usein immuunipuolustuksen heikkeneminen.

 

Hoitamaton kynsisieni voi levitä muihin kynsiin, varvasväleihin ja jalkojen ihoon. Kynsisienen mahdollisimman varhainen hoito nopeuttaa ja helpottaa infektion paranemista sekä estää tartunnan leviämistä. (Lähde: Terveysportti)

Kynsisienen oireet

Yleisin kynsisienen muoto on kynnen kärjestä tai sivusta alkava infektio, joka leviää vähitellen kynnen tyveä kohti. Kynsi muuttuu väriltään kellertäväksi, rusehtavaksi tai valkoiseksi. Infektion levitessä kynsi paksuuntuu, haurastuu ja irtoaa kynsipatjasta sekä muuttuu vaikeasti leikattavaksi. Myös kynnen pinta voi muuttua epätasaiseksi ja lohkeilevaksi sekä kynsi voi murentua. Pitkälle edennyt kynsisieni voi aiheuttaa varpaiden ja jalkojen virheasentoja sekä kipua ja epämukavuutta kävellessä.

Miten kynsisieni tarttuu?

Kynsisieni tarttuu erityisesti kosteissa ja lämpimissä ympäristöissä, kuten uimahalleissa, kuntosaleilla, liikuntatiloissa ja yhteisissä pesu- ja pukutiloissa. Se voi tarttua myös käyttämällä yhteisiä hoitovälineitä tai kenkiä tartunnan saaneen henkilön kanssa. Hautovat umpinaiset kengät, ylipaino ja diabetes altistavat jalkasienelle. Jalkasieni voi tarttua myös perheenjäseneltä toiselle esimerkiksi kodin yhteisten pesutilojen kautta.


Sienitartunta vaatii aina infektioportin esim ihossa olevan naarmun, kuivan halkeilevan ihon tai varvasvälin hautuman. Terve, ehjä ja hyvin kosteutettu iho suojelee infektiolta, joten säännöllisellä jalkojenhoito auttaa ehkäisemaan sienitartuntoja. 

Kynsisienen toteaminen ja hoito

Kynsisienen voi todeta lääkäri joko oirekuvan tai laboratoriotutkimuksen perusteella. Ongelmana on, että laboratoriotulos ei ole negatiivisen löydöksen osalta luotettava, osa sienistä jää näkymättä tuloksissa. Kotihoitokokeilut apteekin reseptivapailla tuotteilla heikentävät labratoriotutkimusten luotettavuutta ja niihin sisältyykin 6 viikon varoaika. 

 

Lääkäri voi määrätä sisäisen sienilääkityksen, joka auttaa parantamaan kynsisienen noin 50% tapauksista. Lääkityksellä on kuitenkin haittavakutuksia, eikä se sovi kaikille. Hoidon onnistumista parantaa merkittävästi säännöllinen jalkahoitolassa tehtävä hoito sekä sitoutuminen huolelliseen kotihoitoon. Lievä kynnen kärkiosan infektio vai parantua muutamassa kuukaudessa mutta vaikea koko kynnen kattava infektio voi vaatia jopa vuoden mittaisen hoidon.

Kynsisienen hoito hoitolassa 

Tarjoamme hoitolassa tehokasta ja asiantuntevaa hoitoa kynsisienen hoitoon. Hoitokäynnin yhteydessä saat tarkat ohjeet kotihoitoon, jalkahygieniaan, sukka- ja kenkähuoltoon sekä kenkien valintaan, jotta infektion leviäminen ja uudelleeninfektoituminen minimoidaan. 

 

Meiltä löydät myös kotihoitoon soveltuvia erikoistuotteita, kuten Mills antiseptisen jalkakylpy, Mills Pihkavoide, Mills Teepuuöljy, Footlogix 7T -sienisuihke kynsille ja varpaanväleille sekä Footlogix Rough Skin -vaahtovoide iholle. Hoitolasta saat hankittua myös Plamisept -kenkädesin.​​

PACT Fototerapia kynsisienen hoitoon
Kynsisienen PACT® -fototerapiahoito sarjahoitona (30-60min)

Kyn­si­sientä voi­daan hoitaa tehokkaasti, kivuttomasti ja ilman haittavaikutuksia PACT® Fototerapiahoidolla, joka edustaa uudentyyppistä fotodynaamista (valoaktiivista) antimikrobihoitoa.

 

Hoidossa laitetaan infektoituneelle kynnelle valon vaikutusta tehostavaa ainetta, jonka jälkeen samalle alueelle kohdistetaan tietyn aallonpituuden mukaista valoa. Valohoito tuhoaa kynnestä värjääntynyttä bakteeri- ja sienisolukkoa.

 

Ensimmäisellä hoitokerralla teemme konsultaation, käymme läpi kotihoidon ja jatkohoitosuunnitelman sekä teemme ensimmäisen valohoidon. Saat hoidosta mukaasi kotihoitotuotteen, jota käytetään koko hoitosarjan ajan.

 

Hoito aloitetaan antimikrobisella jalkakylvyllä ja tämän jälkeen kynnestä poistetaan infektoitunut osa leikkureilla sekä kynsiporalla viilaamalla. Tämän jälkeen kynnelle levitetään PACT® -hoitogeeliä, joka imeytyy kynnen sienisolukkoon herkistäen sen PACT®MED -hoitolaitteen valolle. Valohoitoa annetaan n. 9min/hoidettava kynsi. 

 

Jatkohoito (valohoito) suoritetaan aloitushoidon jälkeen jälkeen 1-2 kertaa parin viikon sisällä, mikä riittää lievän ja alkavan infektion hoitoon yhdessä kotihoitotuotteen käytön kanssa.

 

Vaikean infektion hoitoa jatketaan kerran kuukaudessa useiden kuukausien ajan, kunnes vastetta on nähtävissä. 

 

Hoidolla ei ole vasta-aiheita tai sivuvaikutuksia. Hoito soveltuu diabeetikolle ja sitä suositellaan myös kynsisienen lääkehoidon yhteydessä. Kynsisienen lääkehoito tulee aina yhdistää jalkojenhoitajan tekemään säännölliseen kynsihoitoon, jossa poistetaan infektoitunutta sienimassaa kynnestä ja annetaan valohoito.

 

Hoito on turvallista tehdä vaikka kynsisientä ei olisi todettu laboratoriotutkimuksessa.

Galanthus nivalis or common snowdrop - blooming white flowers in early spring in the fores

Kaunis ja terve iho luonnollisesti

bottom of page