top of page

IHO-ONGELMAT

 

Ihotyyppimme on määritelty perintötekijöissämme eikä se muutu elämämme varrella. Usein tunnistamme heti vanhemmallamme tai lapsellamme olevan samankaltaisen ihon, kuin itsellämme. Myös monilla iho-ongelmilla, kuten myös ihosairauksilla, on geneettinen tausta. Lisäksi  ympäristötekijät vaikuttavat suoraan ihosi ulkonäköön ja terveyteen, jopa aktivoimalla tai deaktivoimalla geeniemme toimintaa. Ihotyyppiä ei voida muuttaa tehokkaillakaan hoidoilla tai kosmetiikkatuotteilla vaan se on pysyvä. Ihotyypin mukanaan tuomiin haasteisiin voit kuitenkin vaikuttaa, esim kuivaa ihoa tulee kosteuttaa tehokkaasti ja rasvainen iho kaipaa huolellista mutta hellävaraista ihon puhdistusta ja sen talintuotantoa on mahdollista tasapainottaa oikein valituilla ihonhoitotuotteilla.  

Ihomme altistuu jatkuvasti erilaisille ulkoisille ja sisäisille ärsykkeille. Esimerkiksi vuodenajat, stressi, sairaudet ja allergiat, aurinko, hormonaaliset tekijät sekä virheelliset ihonhoitotottumukset voivat häiritä ihon luonnollista toimintaa ja suojakerrosta, mukaan lukien ihon mikrobiomi. Ihon tasapainon heikkeneminen näkyy iholla monin eri tavoin, tyypillisesti se näyttäytyy pintakuivuutena, joka jatkuessaan johtaa ihon ärtyvyyteen, punoitukseen, epäpuhtauksiin tai ihodermatoosien pahenemiseen.

 

Ihotyypin ohella tärkeää on huomioida ihon sen hetkinen tila, sekä mahdolliset ihosairaudet. Ihon tilaan voimme vaikuttaa näkyvästi jo pienilläkin hoitorutiinien muutoksilla. Hoitolassa tehtävässä laiteihoanalyysissä syvennytään erityisesti ihon tilan arviointiin, ihotyyppi on usein helpommin todettavissa. Hyödynnän laiteanalyysiä myös hoitojen ja kotihoitotuotteiden tarpeen sekä vaikuttavuuden arviointiin.

123653366_4037508086262532_6625084227852380537_o_edited.jpg
Young woman with zoom circle shows dry facial skin before moistening..jpg

Kuiva ja normaali iho

Kuiva iho on kauttaaltaan kuiva ja siinä voi esiintyä kuivuudesta johtuvaa hilseilyä ja kiristelyä. Kuivasta ihosta puuttuu sekä kostetutta, että ihoa suojaavia ja kosteutta pidättäviä lipidejä, eli rasva-aineita. Kuivan ihon hukoset ovat pienia ja huomaamattomia, iho ei kiilteltele eikä siihen synny finnejä tai mustapäitä. Normaali iho on ulkoisesti kuivan ihon kaltainen, mutta se on joustavampi ja vastutuskykyisempi eikä se kärsi hilseilystä tai ihon kuivuudesta johtuvasta ärtyvyydestä ja lehahtelusta. Siinä saattaa kuitenkin esiintyä yksittäisiä nappyjä esim kuukaustisten alla.

Close-up of woman's nose with black heads or black dots isolated on a white background. Ac

Sekaiho

Sekaihossa on ominaisuuksia sekä kuivasta/normaalista ihosta, että rasvaisesta ihosta. T-alue, johon kuuluu otsa, nenä, leuka ja osin poskipäät rasvoittuu ja siihen syntyy helposti myös epäpuhtauksia, kuten mustapäitä. Iholla voi olla myös hormonaalisia näppyjä. Usein poskien alue on normaalia tai kuivaa ihoa. Sekaiho on haastavin hoitaa, sillä sille eivät sovellu suoraan kuivan ihon tai rasvaisen ihon tuotteet. Sekaiho on hyvin altis kärsimään pintakuivuudesta, mikä lisää ihon talin tuotantoa entisestään ja näkyy iholla rasvoittumisena ja kiiltelynä. Pintakuivuuden aiheuttamat ongelmat on helppo arvioida väärin rasvaisesta ihotyypistä johtuviksi.

Circles shows problem skin of young woman..jpg

Rasvainen iho

Rasvainen iho tuottaa jatkuvasti liiallisesti talia ja iho kiiltää kauttaaltaan, myös poskien alueelta. Talintuotanto johtaa ihohuokosten laajenemiseen, jolloin ne näkyvät selvästi. Myös epäpuhtaudet vaivaavat helposti rasvoittuvaa ihoa. Rasvainen iho on myös paksumpi ja usein epätasaisempi kuin kuiva tai normaali iho. Rasvaista ihoa hoidetaan, erityisesti puhdistetaan usein liian voimakkailla ihoa kuivattavilla tuotteilla, jotka johtavat nopeasti ongelman pahenemiseen. Rasvainen iho tarvitsee huolellisen mutta hellävaraisen ihonpuhdistuksen aamuin ja illoin sekä tehokasta kosteutusta. A-vitamiini auttaa hillitsemään talintuotantoa.

IHON KOSTEUSTASAPAINO

Minkä tahansa ihotyyppi voi kärsiä pintakuivuudesta. Kuiva ja pintakuiva iho kiristelee pesun jälkeen, voi hilseillä, ärtyy helposti ja meikki ei asetu siihen kauniisti. Ihon yleisvointia parantaessa ensisijainen tavoite onkin aina ihon kosteustasapainon korjaaminen ja ylläpitäminen. Vasta tämän jälkeen voidaan tehokkaasti vaikuttaa muihin häiriötiloihin. Ihonpuhdistustuotteen merkitys on tässä aivan avainasemassa, se ei saa olla liian voimakkaasti pesevä, jolloin ihosi luonnollinen suojakerros peseytyy puhdistuksen mukana pois. Pesevänä aineena usein käytetty sodium lauryl sulfate (SLS) on hyvä korvata hellävaraisemmalla raaka-aineella ja suositeltavaa on käyttää puhdistusemulsioita, öljypohjaisia balmeja tai kaksoispuhdistusta öljyä ja puhdistusmaitoa yhdistämällä. Puhdistusgeelit ja vaahdot ovat usein ihoa kuivattavia enkä lähtökohtaisesti suosittele niitä rasvaisellekaan ihotyypille. Puhdistustuotteen valintaan vaikuttaa myös käytätkö meikkiä päivittäin. Puhdistuksen ohella ihon kosteutukseen tarvitaan aina hoitovesi tai kasvovesi, joka lukitaan ihoon voiteen tai öljyn avulla. Lisätehoa ihonhoitoon saat kosteuttavasta seerumista. Iho saa kosteutta vain vettä tai vesimäisiä ainesosia sisältävistä tuotteista, joten voide ja öljyt eivät riitä kosteuttamaan ihoa.

1_loiskismoisturizer_edited.jpg
Winter Sunset in the birchwood. Pink sunlight among white trunks of birch trees .jpg
bottom of page